Default
Door staff@engadget.com (Adnan Ahmed) - 04 Nov 2026
Apple staat bekend als privacygericht, dus het is geen verrassing dat zijn besturingssystemen over geavanceerde privacy- en beveiligingsmaatregelen beschikken. Zowel iOS 27 als iPadOS 27 verwerken app-machtigingen op dezelfde manier. Elke app van derden die u voor de eerste keer installeert en gebruikt, moet uw toestemming vragen voordat deze toegang krijgt tot informatie zoals uw contacten, foto's, locatie of microfoon. Wanneer een app om locatietoegang vraagt, kunt u op Eén keer toestaan tikken als u deze tijdelijk wilt verlenen, of op Toestaan tijdens gebruik van app selecteren als u de service vertrouwt.
U kunt app-rechten ook op elk gewenst moment bekijken en beheren door naar Instellingen > Privacy en beveiliging te gaan. In deze sectie wordt elk machtigingstype vermeld, samen met het aantal apps dat er toegang toe heeft. Als u bijvoorbeeld op Microfoon tikt, wordt elke app op uw telefoon weergegeven die er toegang toe heeft. U kunt de toegang voor elke app intrekken door de schakelaar naast de naam uit te schakelen.
Bepaalde apps, zoals Google Maps of Uber, werken mogelijk alleen optimaal als u ze de toestemming 'Precieze locatie' heeft gegeven en hun locatietoegang heeft ingesteld op 'Altijd'. U kunt deze machtigingen ook per app terugbellen. Op dezelfde manier kunt u, wanneer een app toegang tot uw filmrol vraagt, het toestemmingstype instellen op Beperkte toegang en alleen de foto's en video's selecteren die u wilt delen.
Als u App-privacyrapport inschakelt, kunt u zien welke apps toegang hebben gehad tot de gegevens en sensoren van uw telefoon. In dit gedeelte kunt u ook de netwerkactiviteit voor apps controleren, zodat u kunt zien met welke domeinen ze contact opnemen en wanneer.
U kunt app-rechten ook op elk gewenst moment bekijken en beheren door naar Instellingen > Privacy en beveiliging te gaan. In deze sectie wordt elk machtigingstype vermeld, samen met het aantal apps dat er toegang toe heeft. Als u bijvoorbeeld op Microfoon tikt, wordt elke app op uw telefoon weergegeven die er toegang toe heeft. U kunt de toegang voor elke app intrekken door de schakelaar naast de naam uit te schakelen.
Bepaalde apps, zoals Google Maps of Uber, werken mogelijk alleen optimaal als u ze de toestemming 'Precieze locatie' heeft gegeven en hun locatietoegang heeft ingesteld op 'Altijd'. U kunt deze machtigingen ook per app terugbellen. Op dezelfde manier kunt u, wanneer een app toegang tot uw filmrol vraagt, het toestemmingstype instellen op Beperkte toegang en alleen de foto's en video's selecteren die u wilt delen.
Als u App-privacyrapport inschakelt, kunt u zien welke apps toegang hebben gehad tot de gegevens en sensoren van uw telefoon. In dit gedeelte kunt u ook de netwerkactiviteit voor apps controleren, zodat u kunt zien met welke domeinen ze contact opnemen en wanneer.

